2014/09/17

viisumi & lentoliput

Tämä postaus on niin tylsä, etten vaivautunut keksimään edes kiehtovampaa otsikkoa. Olisi siis luvassa juttua COE:sta, viisumista ja lentolipuista - kiinnostanee lähinnä omaa vaihtoaan suunnittelevia lukijoita, joille tästä saattaa hyvällä tuurilla olla jopa jotain hyötyä.

Certificate of Eligibility

Ykköspaketin mukana heinäkuussa saapui täytettäväksi kolmesivuinen excel-tiedosto, Certificate of Eligibility -esitietolomake. Lomake piti lähettää takaisin sekä sähköisesti että postitse, sitä oli jonkin verran esitäytetty. Tänä vuonna meidän lomakkeet lähetettiin postitse HY:n kautta Kioton yliopistolle.

COE:n täyttämiseen on ihan turha kysellä apua Suomen Japanin suurlähetystöstä ihan siitä syystä, että heillä ei ole mitään tekemistä sen laatimisen kanssa - ainoastaan valmiin lomakkeen sitten, kun itse viisumia pääsee anomaan. Yhteyshenkilö Kioton yliopistosta vastasi kyllä sähköpostitse kiireellisiin kysymyksiin COE:stä, ja joihinkin kohtiin toki saa apua meidän kv-palveluistakin. Tulevat Kioto-vaihtarit saavat toki minuunkin ottaa sitten yhteyttä, olinpa virallisesti tuutori tai en!

Lomaketta varten piti myös lähettää pari passikuvaa, joista tosin Kioton yliopisto lähetti tarkemmat mittasuhdeohjeistukset. Päädyin lopulta itse käyttämään leikeltyjä passikuvia, joissa pääni koko nyt on isompi kuin pitäisi olla, mutta ehkä paikallinen pikkukasvofetissi ei estä maahanpääsyäni - ainakin sain COE:n ja viisuminkin jo.

Viisumi

Valmis COE lähetettiin kakkospaketin mukana, saapui siis 5.9., joten aikaa viisumin hankkimiseen oli ihan sopivasti, vaikka odottelu olikin karmeampaa kuin kuvittelin.

Monilla on ilmeisesti ollut hiukan ongelmia tulostaa suurlähetystön nettisivuilta viisumihakemuslomake. Sivuston linkkiä klikkaamalla pääsin itse näkymään, jossa japaninkielinen Adobe Readerin ilmoitus kehotti lataamaan ohjelman.

Ensin klikkasin tuosta 今すぐダウンロード!ja ohjelman asennettuani sain tiedoston näkyviin selaimen oikean yläkulman pdf-kuvakkeesta. Joku fiksumpi ehkä osaa jonkin helpomman latausvapaan keinon tähän, mutta eipä tuo kovin montaa minuuttia elämästäni vienyt. Sen jälkeen sain ihan normaalisti kaksisivuisen lomakkeen tulostettua. Omalla vastuulla ohjelmia latailemaan (varsinkin jotain adoberiidereitä), mutta tuolla keinolla ainakin minulla onnistui! Käyttämälläni koneella ei ennestään ollut ko. ohjelmasta mitään versiota, ja eiköhän tuokin roskakoriin nyt jo jouda...

Itse lomake oli helpohko - siinä kysytään yhteystietoja, oleskelun syytä ym. perussettiä. Ongelmallisiin kohtiin saa apua suurlähetystön tiskiltä. Olin kerran aiemminkin piipahtanut suurlähetystössä, kun tuossa pari vuotta sitten viimeisenä päivänä ilmoittauduin JLPT-kokeeseen, eikä viisuminhakureissukaan lopulta suurempia traumoja aiheuttanut. Vein lomakkeen ja passikuvan, täytin lomakkeen loppuun, odottelin tunnin verran, maksoin 23,50 euroa ja sain viisumini. (Sivumennen sanoen, ovisummeriin ym. vastataan suurlähetystössä englanniksi, mutta oman asiansa voi esittää suomeksi. Ainakin omalle kohdalleni on osunut ainoastaan suomenkielisiä virkailijoita.)

Eli nyt löytyy sitten viisumi minunkin passistani, ja se oikeuttaa jopa 1 vuoden ja 3 kuukauden oleskeluun! Luultavasti vaihtoaikani tulee olemaan siinä 11 kuukauden paikkeilla, mutta tarkka paluupäivä on vielä hämärän peitossa.

Lentoliput ostin heinäkuussa muutaman päivän kuluttua saatuani virallisen hyväksynnän, mutta vaihtoehtoja olin toki punninnut pitkään. Päädyin sitten ostamaan Finnairin meno-paluuliput muutosoikeudella - ostin siis tavallisen meno-paluun, paluupäivä 18.6.2015, ja muutan sitten 150e maksua vastaan tuon päivämäärän myöhemmin. Myynnissä on myös nuorisohintaisia lippuja, joissa muutosmaksu on vain 50e, mutta tuolloin myynnissä olevista lipuista halvimmaksi vaihtoehdoksi tuli normaalihintainen lippu normaalihintaisella muutosmaksulla... Finnairhan siis lentää suoria(kin) lentoja Kansain kansainväliselle lentokentälle (KIX), joka lienee sijaintinsa puolesta fiksuin vaihtoehto Kiotoon suuntaaville vaihtareille.

Tämän blogin ansiosta minulla on muuten myös matkaseuraa, sillä lennämme yhdessä erään toisen vaihtarin kanssa, johon tutustuin tämän blogin välityksellä! Eli nyt sitten jännitetään, että mitähän kautta mahtaa mikään länkkärikone päästä lentelemään Itä-Aasian suuntaan - tarkoitus olisi päästä matkaan klo 17.20 ensi viikon sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti